ILYEN VOLT, ILYEN LETT

Ugyanazt az ingatlant látni átalakítás előtt és után nem csak érdekes, de nagyon inspiráló is egyben - akár ennek a '60-as években épült eredetileg szoba-konyhás lakásnak az újjászületése, ahol az idő megállt valamikor a '70-es években. 

Egy ilyen ingatlanban mindent az alapoktól kell kezdeni, a térelosztást pedig a mai igényeknek megfelelően újragondolni - így létrejöhet egy, a Megrendelők igényeit tükröző,  műszakilag, térszerkezetileg, és esztétikailag teljesen felújított, barátságos, meleg otthon. 

Ennek elérése viszont rengeteg egyeztetést, pro és kontra érvek sorakoztatását, kompromisszumkészséget igényel, hiszen  legtöbbször a családtagoknak egymástól is eltérő az ízlésük, ehhez jön még a lakberendező, aki minden egyes megbízásába ösztönösen bele akar vinni valami pluszt, valami egyedit, valami első látásra nem magától értetődőt, ami az ügyfeleknek néha túl sok. Így egy visszafogottabb, konszenzusos változat valósulhat meg, de az eredeti és a megújult állapot közötti különbség így is jelentős!


KÖTÖTTSÉGEK - HÁTRÁNYBÓL ELŐNY!

ILYEN VOLT, ILYEN LETT   2. rész

Mint minden lakásban, itt is van egy olyan műszaki adottság, ami sajnos gátját szabja a szabad tervezésnek - jelen esetben egy kéménytest azon a területen, ahová az új konyha kerül. Ennek köszönhetően pedig a konyha mérete erősen behatárolt, munkafelület tekintetében legalábbis mindenképpen. Jól jött volna még az a plusz 60 cm, ami lehetővé tenné a mosogatógép elhelyezését, és a munkalap megtoldását a komolyabb főzések esetére. Öröm az ürömben, hogy a kémény  szélességében ugyan elveszi a teret, a mélysége viszont ad némi mozgásteret például egy kamraszekrény kialakításához. 

Ezzel azonban csak a tárolási lehetőségeket bővítettük,  a rendelkezésre álló limitált munkafelület problémáját nem oldottuk meg. Továbbgondolkodva mégis kínálkozik egy lehetőség - mozgó elem beépítésével szükség esetére kialakítható egy merőlegesen felnyíló pult, ami visszacsukható, amikor éppen nincs rá szükség. 

Ennek stabil kidolgozása, műküdésének tökéletesítése asztalos szakembert igényel, és használat közben még így is meglehetősen helyigényes egy ilyen pici lakásban, ráadásul közbe ékelődik a hűtős magaselem, aminek ténye igényel némi kreativitást a háziasszonytól a kinyitható pult zökkenőmentes hasznlatát illetően, de alkalomadtán,  nagyobb vendégségre készülve azért praktikusan bevethető!

 

ADOTTSÁGOK - HASZNÁLJUK ŐKET KREATÍVAN!

ILYEN VOLT, ILYEN LETT  3. rész

Van ennek a lakásnak egy másik sajátossága is - a fürdőszobát leszámítva minden helyiségben kisebb-nagyobb falmélyedések találhatók. Közülük az egyetlen értelmesen használható méretű az előszobában helyezkedik el, amely kifejezetten hasznos teret biztosít egy nagyméretű beépített szekrény számára. Viszont az eredetileg rendelkezésre álló egyetlen szobában - átalakítás után ez lett az amerikai konyhás nappali -, valamint a hálószobaként újjászületett régi konyhában már nincs meg az a mélységük, ami beépített szekrények számára alkalmas lehetne. Bepolcozáshoz ugyan megfelelő méretűek - de szükség van-e ennyi polcra ebben a lakásban? Mit lehet még ezen kívül kezdeni velük? Rejlik-e bennük esetleg valami plusz az adottságaik újraértelmezésével? 

Ezekre a kérdésekre akkor tudunk válaszolni, ha az adott helyiségek egészét vizsgálva számbavesszük, hogy pontosan milyen funkciók betöltére lehetne alkalmassá tenni őket. Mivel a 20 nm-es szobában lesz a nappali, a konyha, és az étkező is, a háló pedig dolgozószobaként is funkcionál majd, a lakószobák többfunkciós helyiségekké válnak. Ahhoz viszont, hogy elkerüljük az átláthatatlan bútorraktárak érzetét, meg kell oldanunk a funkciók vizuális elkülönítését mindkét helyiségben amellett, hogy optilailag is tágítjuk a tereket. Mindehhez pedig nagyon jól jöhetnek a falmélyedések, mert ahol nem építjük be - nappali -, vagy csak részlegesen - háló -, ott a hangúlyozásuk térnövelő és funkció kijelölő hatású lehet! De hogy is kell ezt elképzelni? Jöjjön egy kis gondolatébresztő arra az esetre, ha az Ön lakása is hasonló adottságú!

Nappali-konyha-étkező

A nappali falmélyedése mellé miért ne készíthenénk még egyet? Persze csak trükkösen a térérzet optimalizálása érdekében, hiszen így "kitolva" a falakat hátra és oldalra optikailag tágítható a terület.

Megismételni az étkezőben már túl sok, és unalmas lenne, ott a kerek tüköróra az ablakon bejövő fény szórásával, és a helyiség többi részénének visszatükrözésével tágítja a teret. A karakteres fekete-fehér mellett használt tetszőleges alapszínek erősítik a hatást, és semmi kétség afelől, hogy melyik terület milyen funkciót tölt be.

Háló- és dolgozószoba

Az új hálószobában a helyiség szélessége nem teszi lehetővé se az ágy keresztbe fordítását, se a kétoldali megközelíthetőségét, ezért legjobb megoldás rátolni a részlegesen beépített falmélyedésre. Az optikai téralakítás eszközéhez nyúlva itt is keretbe foglalható a falmélyedés környezete, és a szoba többi részétől eltérő festéssel, mintával hangsúlyozható a vonalába eső szemközti falrésszel és mennyezettel együtt. Bónuszként a tapéta mintája rákerülhet a római roló anyagára, így pedig létrejöhet egy olyan bekuckózós kis alvó-pihenő sarok, ami szinte körbeöleli használóit. 

Ebben a térben is pontosan látjuk, melyik terület milyen funkciót szolgál - a falmélyedés környezetének kiemelésével a helyiség vizuálisan hátrafelé  meghosszabbodik, a rajta kívül eső fehér falakkal, és a gardrób tükrös ajtóival pedig szélesedik, és még a munkaállomás látványa se zavaró. 


E példákkal jól érzékeltethető, hogy az optikai trükkök nemcsak hasznosak, hanem hatásosak is, amikor kisméretű lakásokban több funkciós helyiségeket kell létrehozni. Összehasonlítva a lakás valóban megvalósított verzióját ezzel a vizuális térérzet javítására jobban fókuszáló változattal láthatjuk, hogy a módszer hansúlyosabb kontrasztok esetében fokozottan működik.  Én mindenesetre nagyon megszerettem ezeket a falmélyedéseket! :)


HA NEM NÉZEM, NE IS LÁSSAM!

A televíziós filmcsatornák és a streaming szolgáltatók világában moziba szinte már alig járunk, hiszen otthonunkból ki se mozdulva bőséges filmkínálatból válogathatunk - kényelmesen elnyúlunk a kanapén, bekészítjük a pattogatott kukoricát, és máris kedvenc VIP páholyunkból indíthatjuk a filmet.

De mi van akkor, ha épp nem akarunk tévét nézni, kikapcsolt állapotban pedig nem tetszik a készülék? Mert bármely stílusban rendezzük be a lakásunkat, a falon lévő fekete folt túl sokat nem tesz hozzá a dizájnhoz, főleg egy tematikusan berendezett enteriőr esetében. Szerencsére több megoldás is létezik az elrejtésére, például egy tárolóelemben, szekrénysorban, könyvszekrényben praktikus megoldásként, hiszen a tv mellett mást is tarthatunk bennük.

Helyezhetünk a tv elé egy mozgatható dekorelemet,

vagy feltölthetünk rá egy nekünk tetsző, és az enteriőrbe is illeszkedő képernyővédőt, ami akár egy festményt vagy fotót is ábrázolhat.

Sőt, hálónkban az ágyvéghez illesztett, vagy akképp funkcionáló liftes tárolószekrényt is készíttethetünk számára, amiből gombnyomásra kiemelkedik amikor nézni szeretnénk, és diszkréten visszahúzódik, amikor éppen nem.

Vannak még egyéb lehetőségek, melyek megtalálásában a helyiség adottságai mellett a fantáziánk lehet  segítségünkre, ha a tévét tényleg csak akkor akarjuk látni, amikor nézzük is!


MI IS AZ A HOME STAGING? 

Mielőtt mélyebben belemennénk a home staging rejtelmeibe, érdemes tisztázni a lakberendezés, és a home staging közötti különbséget! 

Lakberendezéskor a lakók számára személyes tereket hozunk létre. A home staging esetében viszont a személyesből személytelen, funkcionális enteriőröket, hogy bárki számára nyitott lehetőségeket mutathassunk be. E rendkívül okos és praktikus módszernek köszönhetően az eladó ingatlanok akár újként, akár használtként kerülnek piacra, felkészíthetők a gyors és sikeres  eladásra!

A home staging lakott ingatlanok esetében azt jelenti, hogy lekerülnek a falakról, polcokról, és minden látható felületről a tulajdonosok személyes tárgyai, a bútorok pedig az adott helyiség esetleges hátrányaiból előnyt kovácsolva vannak elhelyezve a szobák hasznosítási lehetőségeit bemutatva - így az érdeklődők egy semleges, funkcionálisan berendezett környezetbe könnyebben bele tudják képzelni magukat. 

A már kiköltözés után piacra kerülő lakásokkal is kezdeni kell valamit, hiszen élettelenül kongva az ürességtől nem inspirálnak tervezgetésre, a csupasz terek nem hatnak ösztönzően a fantáziára. Ebben az esetben is a funkciók bemutatására kell helyezni a hangsúlyt néhány berendezési tárggyal, kevés dekorációval. Ennek érdekében a "kevesebb több" elve alapján az értékesítés idejére érdemes tehát elhelyezni az ingatlanban néhány bútort minimális dekorációval - függöny, szőnyeg, 1-2 semleges kép a falakon az otthonosságát demonstrálva, de épp csak annyira, hogy az érdeklődők képzelőereje beindulhasson. 

Szomorú tény, hogy az ingatlanok nagy része nincs félkészítve az eladásra. Talán az eladók többsége úgy gondolja, jó úgy ahogy van, a vevők legalább azt kapják, amit látnak. Csakhogy a vevők nem az eladó saját otthonába kivetített életstílusát akarják látni, hanem a perspektívát önmaguk, és családjuk számára - ami ott is van minden ingatlanban,  csak észre kellene vétetni. 

A home staginget leegyszerűsítve értelmezhetnénk szimplán takarításként, rendrakásként is, hiszen ha a bemutatáskor nincsenek kád fölé belógatott fregolin száradó ruhák, pókhálós sarkok, maszatos ablakok, morzsás kanapék, családi fotóktól roskadozó polcok, már nagyot léptünk előre! De a home staging ennél jóval többet jelent, hiszen általa megmutatjuk a tiszta, hívogató, a funkciókat nem elrejtő, hanem hangsúlyozó enteriőröket, az áttekinthető, megvizsgálható műszaki, és szerkezeti elemeket -  amiket az érdeklődők keresnek egy ingatlanban. Ez a gyors, és sikeres eladás kulcsa!

A home staging előnyei azonban nem korlátozódnak kizárólag az értékesítési folyamatra! Virtuális formája hatalmas segítség akkor is, ha eladás helyett felújításban, vásárlás helyett építkezésben gondolkozunk, vagy ha mégis vásárolunk egy felújítandó, netán egy még csak terveken, esetleg szerkezetkészen létező új otthont. Mert vannak ötleteink, a kelleténél kicsit talán több is - de hogy azok valójában hogy festenének, tudnánk-e hosszabb távon is azonosulni velük, az elképzelések vizualizálása nélkül nem egyszerű.

A virtuális home staging segítségével beléphetünk az adott üres térbe, berendezhetjük abban a stílusban, amiben jól éreznénk magunkat - esetleg több stílusban, ha több is tetszik -, hogy végül könnyebben tudjunk dönteni.

Milyen enteriőrben éreznénk magunkat otthon? Milyen környezet pihentetne,  inspirálna, idézne fel régi utazást, repítene távoli tájakra, vagy akár időutazóként egy izgalmas korba?

Távolkeleti életstílusra törekszünk, amelyet a filozófia követése mellett otthonunk hangulatában is megjelenítenénk?

Vagy közelebb áll hozzánk a "bekuckózós" skandináv?

Vibráló századközepi hangulatban inspirálódnánk,

vagy inkább a megnyugtató kortárs enteriőrt érezzük a sajátunknak?

Miért ne csipegethetnénk eklektikussá szelidített enteriőrt létrehozva innen is, onnan is?

Ugye, hogy így mennyivel egyszerűbb döntseni?


A dizájn a lakberendezés nélkülözhetetlen eleme, és az évezredek során kialakult stílusirányzatok mindegyike sajátos dizájnelemekkel operál.  A kézműipar által használt anyagok – kő, fa, fém, ásványok, üveg, porcelán, műanyag, stb. -, valamint a megmunkálásukhoz szükséges szaktudás nagyívű fejlődése korszakokon átívelően alakította a mindenkori lakáskultúrát, melyből napjaink lakberendezési trendjei is táplálkoznak.

Ha képzeletben végigfutunk a nagy lakberendezési irányzatokon, azt láthatjuk, hogy pl. a barokk, és a rokokó túlzott hangsúlyt fektet a dizájnra, a Bauhausból kifejlődött minimalista stílusok viszont inkább a funkciónak rendelik alá. A modern lakberendezésben egyik se kaphat alá- vagy fölérendelt szerepet a másikkal szemben, ezért a lakberendezési tervezés során minden esetben érdemes elgondolkodni azon, hogyan adhatunk funkciót a dizájnnak.

Ezt szeretném bemutatni e modern penthouse közel 80 nm-es nappalijának látványtervein keresztül, melyeken a dizájn a beton hatású falakra tervezett, egyszerű vonalvezetésű világítótestekkel hangsúlyozott bútorlapok kreatív elhelyezésére fókuszál.

Pakoló-, tároló-, és térelválasztó funkciót egyaránt betöltenek a térben.

Összefogják a grandiózus helyiség minden egységét – a pihenés, a kikapcsolódás, és a társasági élet területét.

Az összes falon ugyanazt látjuk, mégsem unalmas, hiszen a lapok - az igényeket és az adottságokat figyelembe véve - változatos elrendezésben jelennek meg bútor- és dekorációs elemekként egyaránt.

A játékba bekapcsolódik 2 figyelemfelkeltő plasztika, melyek családtagokként elevenednek meg a térben – nekik ez ad funkciót.


KISLAKÁS NAGY DILEMMA

Nagyon szeretem a kislakások átalakítását tervezni, mert remekül edzi a kreativitást. Egy ilyen ingatlanban centiről-centire kell átgondolni a teret ahhoz, hogy minden elvárt funkció használható legyen. A múlt százdad második felében a nagy alapterületű városi lakások nagyrésze leválasztásra került. Sikerültek, ahogy sikerültek, ennek köszönhetően pedig sok esetben csak korlátozott módon élhető terek jöttek létre, miközben a praktikus, kényelmes, és higiénikus használhatóságra nem igazán irányult túl nagy figyelem. Persze akkoriban a lakhatási gondok gyors megoldása volt a prioritás, és nem volt annyi elvárásuk az embereknek a lakásukkal kapcsolatban mint manapság.

Kiváló példa erre ez az alig több mint 30 nm-es egyszobás lakás, amely hozza is a korabeli tipikus elrendezést: az előszoba egyúttal a konyha is, melynek köszönhetően a fogasra akasztott kabát ételszaga garantált, így csak akkor hagyhatjuk ott, ha éppen nem főzünk. A higiéniai elvárásokra fittyet hányva - az OTÉK  szabályozása alapján ma már elképzelhetetlen módon - a fürdőszoba a konyhából nyílik, de itt sajnos más megoldásra egyáltalán nincs is lehetőség. A tehát korántsem ideális elhelyezkedésű apró fürdőszobában középre beállva – máshová nem is tudunk - szó szerint minden karnyújtásnyira elérhető, de ez a vetkőzés-törölközés-öltözködés mozdulatsorait nem teszi kényelmessé. A mosógép elhelyezése itt esélytelen, így annak a konyhába kell kerülnie. Az egyetlen szoba viszont ideális adottságokkal rendelkezik, hiszen szimmetrikusan elhelyezkedő 2 ablaka van, a 3,4 m belmagasság pedig kifejezetten csábít a felfelé való terjeszkedésre, bár csak korlátozottan, mert álló galériához már nem elegendő.

De mi van akkor, ha nem szeretjük a galériát? Vagy fallal ketté választjuk a szobát a két ablak között hosszában, vagy egyben hagyjuk, és csak vizuálisan, egy térelválasztó segítségével jelöljük ki a funkciókat.

Látványtervekkel illusztrálhatók a lehetőségek, de máris kiderül, hogy a fallal való szeparálás demonstráláshoz csupán  egy felülnézeti berendezési alaprajz használható, hiszen a terek így annyara szűkre szabottá válnak, hogy még virtuálisan se érezzük magunkat kényelmesen benne! 

Ennél még a galéria is jobb megoldás lehet, annak ellenére, hogy érthető az ellenérzés, hiszen valóban rengeteg ódivatú, nehézkes és unalmas darab maradt ránk még a '70-80-90-es évekből. Pedig egy galéria sok lehetőséget kínálhat azon kívül, hogy rátesszük a hálóhelyünket: könyvespolc, tv állvány, beépített szekrény, munkaállomás, hangulatvilágítás egyaránt elhelyezhető benne, ennek köszönhetően pedig gyakorlatilag szoba a szobában. Természetesen stabilnak, jól rögzítettnek, terhelhetőnek, és biztonságosan használhatónak kell lennie. Alapterülete tehát a földön és a légtérben egyaránt használható, hiszen a megemelt hálótér alatt nagyobb tárolókapacitású gardrób és állandóan használható, kényelmes munkaállomás alakítható ki. Ha pedig a gardróbszekrény tükrös tolóajtókkal rendelkezik, a térérzetünk nem elhanyagolható mértékben javul. Az viszont, hogy az állógalériához itt nem elég a belmagasság, elriaszthat bennünket még akkor is, ha egyébként meglátnánk benne a fantáziát.

Az egyetlen szobában tehát a legideálisabb térérzetet biztosító megoldás a vizuális térelválasztás. További előnye, hogy jóval olcsóbb, egyszerűbben és gyorsabban megvalósítható, miközben átláthatóbb, tágasabb érzetet keltő, hangulatos miliőt kapunk, hiszen csak egy polcos elemmel jelöljük ki és határoljuk el egymástól az alapfunkciókat – az étkezős nappalit, és a gardróbos hálót. Annak érdekében viszont, hogy a sokféle berendezési tárgy látványa ne váljon kaotikussá, az otthoni irodát egy laptopra érdemes redukálni, amennyiben ez elégséges.

Szóval igényeinktől függően válasszuk akár a galériát, akár a térelválasztót, valószínűleg mindkét esetben gyakrabban döntünk úgy, hogy otthon maradunk, mint az egyetlen jól használható tér feldarabolása esetén!


"MIT MONDTÁL HOL LAKSZ?" (YOU LIVE IN WHAT?)

Ezen a címen futott néhány évvel ezelőtt egy sorozat az egyik lakberendezési műsorokat sugárzó  csatornán, de jelenleg is megnézhető a neten. A széria olyan különleges otthonokat mutat be, amelyeket eredetileg teljesen más célra használt épületekben alakítottak ki, és csak keveseknek jut róluk az eszébe, hogy akár lakni is lehet(ne) bennük.

Üresen álló iskola, templom, tűzoltó állomás, mozi, világítótorony, víztorony, malom, vasúti váróterem, mezőgazdasági és ipari épület otthonokká alakítása külföldön meglehetősen gyakori jelenség. Sőt, olyan extrém példákat is láthatunk, mint világháborús bunkerből, vagy éppen föld alatti nyilvános illemhelyből kialakított lakás, ami azért valljuk be, meglehetősen bizarr.

Hazai példákat is találunk nem működő víztoronyban, malom épületben létrehozott otthonokra, igaz egyelőre nem túl sokat. A napjainkban szintén közkedvelt konténerházak is az olyan nem szokványos lakóépületek közé tartoznak, melyek itthon is kezdenek elterjedni, de ne feledkezzünk meg az úszóházakról se, amelyeket szintén felfedezhetünk folyóink, tavaink vizein.

A mezőgazdasági épületek - akár silók - lakóházzá alakítása leginkább talán az angolszász területeken éli virágkorát, ahol nagy divat lett még repülőgép hangárokból is otthont varázsolni, sőt, a régi várromok, templomok ily módon történő hasznosítása is egyre népszerűbb. Franciaországban sok kastély kerül kicsit sem kékvérű, átlagos egzisztenciával rendelkező tulajdonosok gondozásába, akik maguk igyekeznek felújítani, modernizálni azokat, és érthető módon kettős célra szánják - otthonteremtésre és megélhetésre egyaránt, hiszen kívül-belül bőségesen van hely ahhoz, hogy a bennük lakó családok szállóvendégeket fogadjanak, és rendezvényeket tartsanak. Olaszországban főleg az ott ingatlant vásároló külföldiek körében rendkívül népszerű a már-már roskadozó állapotú farmházak felújítása, és cseppet sem zavarja őket, hogy ezekben az épületekben a földszint eredetileg a házi- és haszonállatok szálláshelyéül szolgált.

E régi ingatlanok átépítését, felújítását világszerte szigorúan felügyelik a műemlékvédelmi hatóságok, hiszen történelmi korok építészeti stílusait képviselik, és ipari, gazdasági fejlődésünket demonstrálják - ezért is kötelességünk megőrizni őket az utókornak. Szóval mit mondtál, hol laksz?MAGENTA

Első hallásra egy mobilszolgáltató juthat róla az eszünkbe, de ezt most gyorsan felejtsük el! Inkább derítsük ki, vajon miért választotta a Pantone pont a magentát a 2023-as év színének?

Magenta egy olasz kisváros Milánó közelében, melynek határában 1859-ben véres csata folyt. Az ott elesett katonák és sebesültek magas számának volt köszönhető a Vöröskereszt létrejötte. Hogy a festékgyár párhuzamot vont-e az akkori és a mostani háborús helyzet között, csak sejthetjük - az viszont tény, hogy ez a csodálatos bíbor árnyalat otthonunkban is helyet érdemel. Azonban ne pusztán trendkövetésből alkalmazzuk, inkább hangolódjunk rá az üzenetre, melyet közvetít!

A magenta a szivárvány két szélén elhelyezkedő vörös és ibolya keveréke, így egyaránt szimbolikája a kezdetnek és a végnek. Azt sugallja, hogy amint lezárult valami, máris új kezdet jön, és csak rajtunk múlik, hogy mit hozunk ki ebből! Mert merenghetünk ugyan a nem túl derűs múlton, de összpontosíthatunk egy előttünk álló szebb jövőre is!

Tehát új év, új kezdet alapon bátran csempésszünk be egy kis magentát a lakásunkba! Ha már a Pantone hívta fel rá a figyelmünket, átfesthetünk vele egy hangsúlyozni kívánt falrészt vagy ablakkeretet is, de ha kisebb felfordulásban gondolkodunk, szerezzünk be 1-2 díszpárnát, esetleg felszerelési tárgyat, kiegészítőt, vázát, képet, függönyt. Ha pedig mondjuk pont új hűtő vásárlása esedékes, még azt is vehetünk magentában!

Feketével párosítva rendkívül elegáns, de ha búcsút intenénk a melankóliának, hogy a vidámság és az optimizmus repítsen bennünket magasra, akkor naranccsal, kékkel, türkizzel, lilával kombinálva lendületesen indulhatunk el egy ígéretes változás felé.

Lássunk hát néhány gondolatébresztő enteriőrt, melyekben hol hangsúlyosan, hol érintőlegesen jelenik meg a meleg, barátságos, érzéki, és inspiráló magenta.


ÜNNEPI HANGULATBAN

Amikor a Karácsonyra készülünk, mindig a legszebb arcát szeretnénk mutatni otthonunknak. Első lépésben jó nagy káoszt teremtünk - sütünk, főzünk, fát díszítünk, ajándékokat csomagolunk -, hogy aztán utolsó lépésként egy alapos takarítás és rendrakás után mi magunk is ünnepi ruhába öltözve minőségi időt töltsünk el szeretteinkkel, miközben körülölel mindannyiunkat a meghitt boldogság és az otthon melege.

Ezzel a vidám enteriőrrel kívánok minden Kedves Olvasónak áldott, békés Karácsonyt, és örömökben gazdag Új Évet! Töltsük meg hittel, békével, boldogsággal, reménnyel, és sok-sok szeretettel!


KORTÁRS MŰVÉSZETI ELEMEK OTTHONUNKBAN

Otthonunk kialakitásakor a funkcionalitás az elsődleges szempont, de ahhoz, hogy igazán jól érezzük magunkat benne, és valóban minket tükrözzön, a dekoráció kiválasztására fokozott figyelmet kell fordítanunk. Ha rászánunk egy délutánt és bemegyünk valamelyik lakberendezési áruházba, hogy színvilág és stílus alapján összegyűjtsünk díszeket, képeket, kiegészítőket, trendiek leszünk, de nem feltétlenül önazonosak. Mert előfordulhat, hogy elköltünk egy csomó pénzt, mégis pont olyan idegenül érezzük magunkat a lakásunkban, mintha a szomszédnál ücsörögnénk.

Törekedjünk arra, hogy dísztárgyaink legyenek kifejezőek, hassanak ránk, ébresszenek gondolatokat bennünk! Így nem unjuk meg őket, inkább értéknek tartjuk, és nem feltétlenül a szó anyagi értelmében. Egy művészi alkotás - legyen az kép, textil, vagy akár virágkaspó - is lehet olyan fókuszpontja a lakásunknak, amelyhez a többi elem stílusát, színvilágát igazíthatjuk. A kevesebb több elvét is tartsuk szem előtt, hiszen nem a méret számít, és nem a mennyiség! Így pedig attól sem kell tartanunk, hogy anyagi csődbe dönt bennünket egy-egy értékesebb dekoráció megvásárlása.

Tehetséges ipar- és képzőművészeink vannak, akik lenyűgöző alkotásokat készítenek. Sokszor a már elkészült műveikben is megtalálhatjuk saját magunkat, de családunkat, igényeinket, és lakókörnyezetünket velük megismertetve készíttethetünk olyan alkotást, amely egyedi módon emeli otthonunk fényét.

A high tech stílusban megtervezett csömöri okosotthon étkezőjét díszítő üvegfestmény tökéletesen ellensúlyozza e kissé rideg, kemény, és alapvetően maszkulin stílus jellegzetességeit.  Megmutatja, hogy a ráció diadala nem zárja ki az érző lelket és a színes egyéniséget, hiszen a kép melegséget, lágyságot sugározva hoz női energiát a hideg, fémes felületekkel berendezett térbe. Nem uralkodik, mégis meghatározó dizájnelem. Nem megrendelésre készült, mégis tökéletesen illik a térbe.   (Csupor Ágnes üvegfestő munkája - http://uvegfesteszet.hu/ )


OTTHONUNK TITKAI

Belegondoltunk már részletesen abba, hogy otthonunk milyen elemekből, helyiségekből áll? Melyiknek milyen szerepe van a kényelmünkben? Melyik hogy szolgálja a biztonságunkat és komfortérzetünket? Mi kell ahhoz, hogy szabadon mozoghassunk, dolgozhassunk, pihenhessünk benne? Hogyan tehetjük magunk és családunk számára a lehető legtökéletesebbé, és hogyan hat ránk, formál minket a bennünket körülvevő közvetlen környezet?

Kezdjük az alapokkal!

Alaprajz

Az, hogy egy ingatlannak milyen az alaprajza, csak nézőpont kérdése, hiszen ami nekünk megfelel, az másoknak talán kevésbé.  A legszerencsésebb esetben mi magunk tervezünk/terveztetünk a saját igényeink szerint új otthont, így az alaprajzot az elvárásainknak megfelelően tudjuk alakítani, de amennyire az alapadottságok engedik, törekedjünk a felxibilitásra, hiszen az évek során változhat a bentlakók létszáma,  életvitele, fizikai képességei. Mindezek alapján tehát az egyetemes tervezésre kell törekednünk.

Fontos tényező az egyes helyiségek lakáson belüli elhelyezkedése is. Nem csupán az előírásokat kell figyelembe venni, lényeges szempont a tájolásuk, az egyes családtagok otthoni tevékenysége, de még a gyerekek kora is. Az ergonómiai szempontok betartása pedig a lakás használhatóságát biztosítja.

Használt ingatlan esetében már kicsit nehezebb a számunkra ideális alaprajz kialakítása, hiszen a falak utólagos mozgatása nem mindig lehetséges. Persze léteznek olyan megoldások, amelyek nagyobb mozgásteret biztosítanak, de minden esetben szakember közreműködésére van szükség. Társasházakban nemcsak a falak áthelyezhetősége vagy kibontása, hanem a víz- és gázcsövek, valamint a csatorna elhelyezkedése is komoly kötöttséget jelenthet, amely ugyancsak körültekintést igényel az átalakítások során. Ugyanez vonatkozik a külső nyílászárók cseréjére is, különösen műemlék lakóépületek esetében.

Összességében azonban elmondhatjuk, hogy mind az új, mind a használt ingatlanok tekintetében még a nehezítő körülmények ellenére is ki lehet dolgozni 2-3 olyan alaprajz változatot, melyekből megszülethet a végleges, mindenki számára megfelelő lakótér.

Falak

A falak alkotják otthonunk legnagyobb kiterjedésű felületét. Emeljük, bontjuk, áttörjük, mobilizáljuk, festjük, tapétázzuk, burkoljuk, függőleges kertté alakítjuk őket, műalkotásokat, szőnyegeket, polcokat, világítást helyezünk rájuk. Viszont nagyon nem mindegy, hogy hova mit, mennyit, és milyet - tekintettel arra, hogy mindig szem előtt vannak. A falak tehát mesélnek rólunk: az életmódunkról, ízlésvilágunkról, hobbinkról, emlékeinkről, családunkról, vágyainkról. Mondhatjuk, hogy önkifzejezésünk eszközei.

Színek

Kedvenc színe mindannyiunknak van, ami kicsit árulkodik  legbensőbb énünkről is. A színek hatással vannak ránk, megszépítik az életünket, befolyásolják a hangulatunkat, a komfortérzetünket, hőérzetünket, sőt, még az egészségünket is! Az évszakokhoz is társítunk színeket, ami leginkább a ruhatárunkon figyelhető meg.

Ezek után nem meglepő, hogy egyre nagyobb figyelmet fordítunk otthonunk színeire is. Alapvetően persze a lakás egészében törekszünk a harmonikus színvilág kialakítására, de eközben nem hagyhatjuk figyelmen kívül az egyes helyiségeket, azaz, az egyes helyiségek jellemzőit sem: tájolásukat,  méretüket, formájukat, rendeltetésüket, használójuk karakterét, habitusát, ízlését, és egészségi állapotát.      

Gondoltuk volna például, hogy vannak közelítő és távolító színek, melyek a kedvezőtlen térarányok korrigálására kifejezetten alkalmasak? Vagy arra, hogy a narancssárgának étvágygerjesztő hatása van? Vagy, hogy a piroson gyorsabban szaporodnak el a baktériumok? Szóval, ha ráállunk a mérlegre, azonnal eldönthetjük, hogy narancsos árnyalatra fessük-e a konyhánk, étkezőnk falát. És cseréljük gyakrabban a piros mosogatószivacsot! A színeknek bizony sokkal nagyobb szerepük van az életünkben és ezáltal az otthonunkban, mint az elsőre gondolnánk!


Világítás, kapcsolók és konnektorok

Ahogy a színek, úgy a világítás is nagy szerepet játszik abban, hogyan hat kedélyállapotunkra, sőt egészségünkre az otthonunk. A kellemes hangulat alapelvárás, de van egy másik, legalább ennyire fontos szempont, mégpedig az, hogy ahol kell, ott lássuk is amit csinálunk. Mert bizony a lakásunkban nem csak lazítunk, hanem dolgozunk is. Legyen akár házimunka, főzés, tanulás, home office, vagy reggeli készülődés, megfelelő helyi megvilágításokra elengedhetetlenül szükségünk van.

Otthonunk világítását tehát nagyon körültekintően kell megterveznünk, méghozzá rögtön azután, hogy kitaláltuk az alaprajzot és a bútorozást. Amikor már ismerjük a helyiségeket, a külső-belső nyílászárók elhelyezkedését, tudjuk, hogy melyik szoba milyen funkciót tölt be, ki fog benne lakni, és megvan a bútorozási alaprajzunk, azonnal bele is kezdhetünk a világítás megtervezésébe.

Ideális esetben nappal megfelelő mennyiségű természetes fény áramlik be az ablakokon, teraszajtókon a lakótérbe ahhoz, hogy ebben a napszakban általános megvilágítást ne kelljen hansználnunk, de az íróasztal, a konyhai munkapult, valamint a fürdőszobai tükör megvilágítására még nappal is szükségünk lehet.

Az álmennyezetbe süllyesztett spotok, a dizájnba illeszkedő falikarok, állólámpák, éjjeli lámpák, mennyezeti csillárok mind-mind azt a célt szolgálják, hogy otthonunkban komfortosan érezzük magunkat. Lépcső esetén a lépcsőfokok megvilágítása, a mellékhelyiségekhez vezető mozgásérzékelős éjszakai irányító fények pedig a biztosnságunkat is szolgálják. De kiemelhetünk meghitt kis zugokat, polcokat, képeket, dísztárgyakat is megfelelő világítással. Kreativitásunknak ma már csak a képzeletünk szab határt, csupán egyetlen tényezőt kell figyelembe vennünk: az adott helyen mindig az adott tevékenységnek megfelelően válasszuk meg a fényforrást!

Ahogyan pedig az sem mindegy, melyik fényforrást honnan, mely helyiség(ek)ből működtethetjük - tehát hova tegyünk villanykapcsolókat -, azt is nagyon fontos előre megterveznünk, hogy hol mennyi csatlakozó aljzatra lesz szükségünk. Mert ugye nincs elkeserítőbb annál, amikor a gyönyörűen berendezett otthonunkban hosszabbítók csúfítják a látványt, és alattomos módon árulkodnak arról, hogy bizony nem volt időben átgondolva a térhasználat!


Burkolatok


Új ingatlan tervezése vagy a már meglévő felújítása során az egyik legizgalmasabb feladat a burkolatok kiválasztása. Lázasan vetjük bele magunkat online és gyakorlatban egyaránt, miközben repdesünk a boldogságtól, hogy a hatalmas választék mennyire megkönnyíti a dolgunkat.
Legtöbbünk fejében már eleve ott van a preferált stílus és színvilág, ami látszólag még egyszerűbbé teszi a helyzetet. Aztán, ahogy útnak indulunk, hirtelen előtérbe kerülnek a részletkérdések:

Laminált-, vagy faparketta a praktikusabb, esetleg legyen valahol padlószőnyeg? Magasfényű, vagy matt legyen a csempe? Milyen burkolatváltó lenne a legkevésbé feltűnő, vagy talán pont a feltűnősége tenné karakteresebbé az összképet? A mellékhelyiségekben minden falat plafonig burkoljunk? Tobzódjunk a mintákban, mert éppen az a divat? Egy szín – több szín – hány szín? Egyáltalán hogyan hamonizáljuk a padló, a falak és a bútorok összhangját?

Fogós kérdések, és jól át kell gondolnunk a válaszokat, mert egy ingatlan burkolása bizony időigényes és drága mulatság. Kár lenne egy év múlva rádöbbennünk, mennyire meguntuk a korábban még rajongott mintákat, szomorúan konstatálnunk, hogy a konyhai járólap megsérült a leejtett edénytől, vagy aggódva belépnünk a fürdőszobába a nedvesen csúszóssá váló padlóburkolat miatt.

Hát nem izgalmas, hogy a burkolatok kiválasztása milyen összetett feladat?


Lakástextilek

A textil öltöztet, nemcsak minket, az otthonunkat is. Mondhatjuk, hogy a textil teszi fel az „i”-re a pontot, de ne legyenek illúzióink, ennek megvan az ára! Anyagilag mindenképpen, úgyhogy a költségvetésben ez legyen az első, amivel számolunk, legalábbis olyan stílus esetében, amely megköveteli a dús függönyözést, a látványos bútorhuzatokat, és szőnyegeket. Szűkösebb költségvetés esetén inkább válasszunk olyan stílust, amelyben nem annyira hangsúlyosak a lakástextilek. Ez távolról se azt jelenti, hogy szegényesebb, csupán, hogy nem a kelméken van a hangsúly. Mert nincs annál kiábrándítóbb, amikor valami van, de nem annyi, és nem olyan...

A lakástextilektől elvárjuk, hogy legyenek látványosak, strapabírók, könnyen kezelhetők. A függönyök ne okozzanak fényveszteséget, a szőnyegekben ne bukjunk orra, és ne is csússzanak ki a lábunk alól, a bútorhuzatok ne kopjanak, fakuljanak, ne filcesedjenek, ne nyúljanak ki a használat során már az első évben. Választék van bőven, a textilüzletekben pedig felkészült szakemberek várnak bennünket, sőt szolgáltatásukba a heyszíni felmérés is beletartozik, így pedig biztosak lehetünk nem csak a szükséges mennyiségben, hanem abban is, hogy valóban mindenhova az kerül, aminek kerülnie kell.


Helyiségről-helyiségre     

Előszoba, közlekedő

Egy lakásba belépve az első benyomásunkat az előszobában szerezzük. Már, ha látunk is valamit, mert jellemzően ez egy ablaktalan tér, leginkább csak szélfogónak aposztrofálva. Pedig mennyivel több ennél, és viccesen szólva nagyon nem mindegy, hogy otthonunknak milyen az antréja! Mert megérkezhetünk egy szűkös, sötét, gyakorlatilag „semmire nem jó” helyiségbe, ahol se cipőt cserélni, se kabátot levenni nincs helyünk, és örülhetünk, ha nem esünk a főbejárat és a lakótérbe vezető ajtó fogságába.  De beléphetünk egy tágas - vagy megfelelő trükkök alkalmazásával legalább annak tűnő -, stílusos, jól megvilágított, az érkezéshez-induláshoz szükséges tároló- és ülőbútorok okosan kialakított helyszínére is, ahol se a vendégek, se a családtagok nem taposnak egymás lábára. Ahonnan ha reggel elindulunk, alig várjuk hogy este visszaérkezzünk.           

A közlekedők tekintetében rögtön szögezzük le, hogy vannak nyitott, és zárt közlekedésű lakások. Azt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy melyiket preferálja, de sajnos előfordulhat, hogy az ingatlan alapadottságai szükségessé teszik a közlekedő folyosók megtartását még akkor is, ha egyébként nem vagyunk nagy hívei. Ez többnyire abból adódik, hogy holt térnek tartjuk, ami szigorúan véve igaz is, hiszen a sokkal aktívabban használt lakó- és mellékhelyiségek méretéből vesznek el területet. Ráadásul többnyire inkább keskenyek, mint szélesek, ajtók szegélyezik, ablakai viszont nincsenek, de kedvező színárnyalatok használatával,  megfelelő világítással és visszafogott, de ötletes dekorációval rengeteget javíthatunk az arányokon! Jól átgondolt tervezéssel pedig egyszerre tagol és összeköt.


Nappali – étkező – konyha

Évtizedek óta népszerű hazánkban is az amerikai konyha. Bár a kifejezésben csak a konyha van nevesítve, mindannyian tudjuk, hogy ez a nyitott elrendezés a lakás közösségi tereit egyesíti. Mint mindennek, ennek is megvannak az előnyei és a hátrányai.

Előnyök: Kevesebb fal tagolja a lakóteret. A háziasszony aktív tagja a családi/társasági életnek főzés közben is. Az átlátható, egybefüggő terek – még ha különböző funkciót töltenek is be – a tágasság érezét keltik.

Hátrányok: Az ételszag az elszívó berendezés mellett is érzékelhető lesz az egy légtérben elhelyezkedő, de különböző funkciót betöltő terekben. A főzés némi felfordulással és zajjal jár, ami nemcsak elronthatja az egybenyitott helyiségek összképét, de a nappaliban történő pihenést, kikapcsolódást is zavarhatja. A burkolatok, a falszínek és a bútorok tekintetében fokozottan oda kell figyelni a nappali, az étkező és a konyha összehangolt megjelenésére.

Persze vannak oylan alternatív megoldások, amelyek kevés helyet foglalnak el a térből,  ha kell takarnak, ha kell láttatnak, ráadásul díszítenek is. Választhatjuk a gyakorlatilag mobil falként működő különböző beépítettségű tolóajtókat, az itt-ott átlátszó, dekorelemként, optikai térelválasztóként is működő polcrendszereket, gipszkarton pengafalakat, térelemeket. Ki-ki ízlése szerint, hiszen nem csak praktikusak, de meghatározó dizájnelemévé is váthatnak az általuk egyesített, vagy éppen szeparált tereknek. Legyünk akár a nyitott, akár a zárt térrendezés hívei, bármikor átállhatunk a másik oldalra, ha már tervezéskor biztosíjuk ennek a lehetőségét.

Két további  fontos tényre is oda kell figyelnünk: az egyik, hogy az étkező kényelmes méretű legyen, a székeket könnyen ki-be lehessen tolni, étkezés közben ne zavarjuk egymást helyszűke miatt. A másik, hogy a konyha munkaterület, így elengedhetetlen, hogy praktikusan, logikusan, kényelmesen és biztonságosan tudjunk benne tevékenykedni. Legyen elegendő helyünk a pakolásra, mozgásra, ne kelljen fölösleges mozdulatokat, lépéseket tennünk a rossz elrendezés miatt, minden gépet kényelmesen tudjunk használni, ne legyenek egymásnak ütköző ajtók, fiókok, kiálló bútorelemek, a padlón szintkülönbségek, amlyek baleseteket okozhatnak, hiszen a legfontosabb a biztonság! Vagyis tartsuk be a bázis háromszög elvét, és kövessük az ergonómia szabáylait!


Hálószoba

A térrendezésben a lakáson belül minden helyiségnek megvan az ideális területe, a hálószoba esetében pedig a lehető legkevesebb kompromisszumra kell törekednünk. Az intim zóna része, ahová meglehetősen limitált a belépők száma, mégis különös gondossággal kell kialakítanunk, ugyanis bármily furcsán hangzik, a lakáson belül ebben a helyiségben töltjük el életünkből a legtöbb időt.

Itt pihenjük ki a fáradalmainkat, ide vonulunk vissza ha csendre, nyugalomra, bensőséges hangulatra vágyunk.

Sőt talán akkor is, ha a munkaidőnk nagy részében home office rendszerben dolgozunk, és a lakásban máshol nem találjuk meg a hozzá szükséges szeparáltságot.

Ideális esetben a hálószobához közvetlenül kapcsolódik gardrób és fürdőszoba, de kellő odafigyeléssel ezek nélkül is a nyugalom szigete lehet.


Gyerekszoba

Kisgyerek, nagyszoba. - Hogy is van ez? Mielőtt megválaszolnánk ezt a kérdést, tegyünk fel magunknak egy másikat: Melyik családtagunk nő, fejlődik, változik a legtöbbet az évek során? Hát, persze, hogy a gyermekünk!

Tény, hogy egy kisbabának még nincs túl nagy helyigénye, így szülőként könnyen eshetünk abba a hibába, hogy ideiglenes megoldásban gondolkozva először a legkisebb szobát szánjuk neki. Csakhogy az első év gyorsan elrepül, a baba pedig már nem éri be a csöpp szobával, ahová a rácsos ágya és a pelenkázóval kombinált kis komódja még éppen csak befér. Nagyobb térre van szüksége, hiszen önállósítja magát, kíváncsi, tettre kész, a veszélyérzete nulla. Az egész lakásban pedig képtelenség figyelni rá a nap 24 órájában, ezért meg kell teremtenünk számára azt a minden tekintetben biztonságos helyet, ahol elegendő tere van a mozgásra, játékra, alkotásra. Ráadásul ahogy a gyerek nő, úgy nőnek, sőt szaporodnak a bútorai is: ágy, szekrény, könyvespolc, íróasztal, esetleg pótmatrac, ha ott maradna éjszakára 1-2 jóbarát. Így aztán előbb-utóbb az egész szobát át kell rendezni, több világítótest, több konnektor szükségeltetik. Mivel ekkora változást 6 nm-en nehéz elérni, hiába újítottuk fel a lakást a baba születése előtt, hamarosan kezdhetjük előlről az egészet, mert át kell engednünk számára egy nagyobb szobát, esetleg egybenyitni két kisebbet, ami festéssel, burkolat módosítással, talán még ajtó áthelyezéssel is fenyeget.

Mindezt végiggondolva nagyban megkönnyítjük a saját életünket, ha már a legelején egy olyan méretű szobát alakítunk ki gyermekünknek, ahol akár még az egyetemi vizsgáira is készülhet. Szóval, ha nem akarunk gyakran költözni, vagy „csak” lakás átalakításba kezdeni, a gyerekszoba megtervezésekor ne a csecsemőlétből, hanem a tinédzserkorból induljunk ki. Azért ne ijedjünk meg, nem a nappalinkat kell a gyereknek adni, de a nappalink utáni legnagyobbat érdemes!


Fürdőszoba

Az a hely, melyet lakásunk egyik ékének szeretnénk látni. Alapvetően tisztálkodásra hivatott, de manapság már nem elégszünk meg ennyivel, hiszen lazításra, relaxációra, feltöltődésre, azaz hamisítatlan spa élményre vágyunk.

A gyártók és forgalmazók pedig mindent megtesznek annak érdekében, hogy ezt meg is kapjuk: Márványba burkolt falak között merülnénk el áramvonalas kádunk fürdővizében? Esőztetős zuhanyból csobogjon ránk a víz exotikus fürdőszobánkban? Mediterrán nyarakat idéznénk meg varázslatos mozaikburkolatokkal, vintage csaptelepekkel? A skandináv életérzés szerelmeseiként frissülnénk fel szaunás fürdőszobánkban? Modern, letisztult környezetben szeretnénk lazítani a pezsgőfürdőben?

Mondhatnánk azt, hogy vágyainknak csak a pénztárcánk szab határt, de van valami, ami legalább ennyire meghatározó - a rendelkezésre álló terület. Egy nagyobb méretű fürdőszobába beférhet a dupla mosdó, a szauna, a térbe állított kád, az épített zuhany, sőt akár egy részlegesen szeparált, bidével ellátott wc is.

Egy kisebb fürdőszobában a spa érzést ugyan kisebb léptékben valósíthatjuk meg, de nem kell teljesen lemondanunk róla, hiszen ma már akár egészen kis fürdőszobákba való igényes, áramvonalas szanitereket is tudunk vásárolni.

A burkolat kiválasztása itt viszont - a biztonság szempontjából is - nagyobb odafigyelést igényel! A színekkel, mintákkal, méretekkel sokat javíthatunk, de akár ronthatunk is a térérzeten. Ugyanez vonatkozik az elrendezésre is, ami egy kis tér esetében annak ellenére kulcsfontosságú, hogy limitált variációs lehetőségekből választhatunk.

Fokozottan érvényes ez akkor, ha a wc is a fürdőszobában helyezkedik el.

A jól elhelyezett tükrök csodát tehetnek!

Kislakás esetében - a konyha mellett - ennek a helyiségnek a megtervezése jelenti a legnagyobb kihívást, de mindenre van megoldás!


Gardrób

Minden nőnek van egy álma: egy gyönyörű, tágas gardróbszoba, ahol egyenesen a new yorki Bloomingdale luxusáruházban érezheti magát. Sőt, fedjük fel a titkot: a férfiak is hasonlóról álmodoznak!   

A gardrób ideális esetben a hálószobához kapcsolódik, még ideálisabb esetben a fürdőszobával is szomszédos. Ha viszont kisebb alapterülettel kell számolnunk, és a járható gardróbnak már nem tudunk helyet szorítani, érdemes legalább a hálószobát úgy kialakítani, hogy egy teljes falat betöltő, több egységből álló gardróbszekrényt tudjunk beépíteni. Óriási segítség a reggeli kapkodásban egy jól átlátható, minden ruhatípusnak, cipőnek, kiegészítőnek helyet biztosító, polcos-akasztós-fiókos-tükrös installáció!


Dolgozószoba, vendégszoba

A dolgozó- és vendégszoba kialakításának lehetősége egy nagyobb alapterületű otthont feltételez, és korábban kisebbfajta luxusnak számított. A home office irányába tolódó napjainkban viszont a dolgozószoba létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen, és jó hír, hogy minden további nélkül összeegyeztethető a vendégszoba funkcióval, hiszen ottalvós vendégeket általában akkor fogadunk, amikor nem dolgozunk.

Kérdés viszont, hogy egy kisebb alapterületű lakásban  hová tegyük? Ezesetben persze alternatív megoldásokat kell találnunk mindkét funkcióra. Amennyiben nem vagyunk helyszűkében,  a dolgozószoba helyét leginkább abból kiindulva határozzuk meg, hogy az otthon végzett tevékenységünkhöz kötődik-e ügyfélforgalom. Ha igen, fontos szempont, hogy a bejárat közvetlen közelében legyen - sőt, esetleg külön bejárattal rendelkezzen -, és a lakótéren ne kelljen átvezetni az ügyfeleket. Előnyös, ha vendégmosdó is rendelkezésre áll ezen a területen.  

Önálló vendégszoba szerencsés esetben rendelkezik egy hozzá kapcsolódó kis fürdőszobával is, ami nagyban fokozhatja mind a családtagok, mind a vendégek komfortérzetét, hiszen előbbieknek nem kell feladniuk kilakított rutinjukat, a vendégek pedig nem érzik azt, hogy zavarnák a család megszokott életvitelét.


Háztartási helyiség, kamra

A gardrób melllett ez a másik két helyiség az, melyekről mi, háziasszonyok semmiképpen nem szeretnénk lemondani, de kislakásban sajnos - legalább az egyik - sokszor mégis csupán álom marad, pedig mennyire megkönnyíthetik a mindennapjainkat! De aki keres, az talál! Séma nincs, a helyszínen jönnek az ötletek!

Ahogy ennek a még csak tervezés alatt álló konyhának az esetében is, ahol egy térben álló kémény előtti terület kiváló lehetőséget kínált  a konyhabútorhoz szervesen kapcsolódó kamraszekrény kialakítására - sőt, szükség esetén még a limitált munkafelület is bővíthető általa.


STÍLUSKALAUZ

Elmélyedni a különböző lakberendezési stílusokban olyan, mintha végigjárnánk a történelmi korszakokat. A történelem művészetekre, építészetre, ipari-, gazdasági-, és társadalmi fejlődésre évezredek óta gyakorolt hatásai alakították azokat a lakberendezési stílusirányzatokat, melyek közül ma is bátran válogathatunk.

Válasszuk azonban bármelyik stílust is, otthonunkkal kölcsönösen formáljuk egymást, hiszen színeivel, hangulatával, fényviszonyaival és térformáival egyaránt hat a kedélyállapotunkra, a személyiségünkre és az egészségünkre - de nem csak jó irányban! A kedvezőtlenül megválasztott színek, a helyiségek nem megfelelő méretezése és tájolása, az alultervezett fényviszonyok, vagy az aránytalan térformák sajnos nem támogatják a komfortérzetünket még a kedvenc stílusunkban sem. De ne csüggedjünk, mert mindenre van megoldás!  Az alábbiakban ehhez szeretnék eligazodási pontokat kínálni.

Klasszikus

Kifinomult elegancia, harmonikus színvilág, kényelmes bútorok, pazar kelmék jellemzik, de legfőbb ismertető jele a szimmetria. Csak akkor válasszuk, ha megfelelően nagy terek állnak rendelkezésre!

Neobarokk

Akár Versailles-ban is érezhetnénk magunkat - ívek, díszek, faragott bútorolábak, csillogó felületek, némi távolkeleti behatással. A visszafogottságot pedig felejtsük el a lakás méretének tekintetében is!

Polgári

     Egyéniség, mely hagyománytisztelő módon hordozza a klasszikus elemeket – faparketta, fabútorok, fa spaletták, gipszstukkók. Színeiben visszafogott tökéletesen giccsmentes övezet, legalább 3,5 m belmagassággal!

Art Deco

              Fényűzés és funkció - nagyvonalú eleganciával hangolja össze az ókori és a modernkori kultúrát, miközben kontinenseken átívelve használ organikus és geometrikus formákat, nemes anyagokat, tiszta színeket. Luxus érzet kimaxolva!

Ipari / Loft

Két emeletnyi duzzadó erő ízlés szerint színekkel, formákkal lágyítva. Fa, fém, beton, tégla, üveg – átlátható, markáns, természetes. Grandiózus elegye a réginek és az újnak, alkalmazásához pedig olyan nagy belmagasságú tágas, nyitott terek, hatalmas osztott ablakfelületek kellenek, melyeket leginkább csak régi ipari épületekben, esetleg századfordulós belvárosi bérházakban találunk meg. Varázsa azonban vitathatatlan!  

Vintage

Sokunk kedvence a századközepi dizájn, mely egyszerre romantikus és modern, változatos formájú elemeket használ, a visszafogott lágy színeket pedig bátran ötvözi karakteres fekete-fehérrel. Bútorai inkább könnyedek, mint robosztusak, így ez a stílus kisebb terekben is remekül érvényesül.

Retró

A vintage vagány kistestvére, aki képes, és kereket szerel a szék lábára, babot önt a fotelba, lávát a lámpába, a pepitához pedig bátran rendel harsány színeket. Ugye, hogy már szárnyal is a fantáziánk? Olyannyira, hogy még további 2 stílus is kifejlődött belőle - a hangsúlyosan provokatív pop art és a műanyag diadalát elhozó space age

Napjainkban a modern retró még mindig színesen, de már kicsit lenyugodva a lazán kényelemes, praktikus, meleg otthon összképét sugallva jelenik meg a lakáskultúrában, és kisebb alapterületen is jól mutat.

Kortárs

Fényűzően letisztult stílus, mely klasszikus, art deco, modern, és ipari elemeket egyaránt alkalmaz. Harmonikusan ötvözi a kerekded és a szögletes formákat, anyaghasználatában igényes, színeiben visszafogott, sőt eleganciája leginkább monokróm színvilágban érvényesül. Nagy terekben mutat igazán, de légies, könnyed berendezési tárgyakkal kisebb lakásban is alkalmazhatjuk.

Minimalista

Itt aztán biztosan nem kell csetreszeket törölgetni - a minőség pedig kötelező, hiszen semmi nincs, ami elvonná róla a figyelmet. A "kevesebb több" hitvallásra tehát a minimaista stíus lehet talán az egyik legjobb példa. Színvilága letisztultan visszafogott, és tökéletes nyugalmat közvetít.  Kisebb lakásban is bátran alkalmazható.

Skandináv

Praktikus, funkcionális, természetes, barátságos meleg otthon. Itt tényleg az a lényeg, hogy fesztelenül érezzük magunkat - bekuckózzunk a kényelmes fotelba, a kandallóban pattogjon a tűz, a gyerek pedig vidáman elhasalva gurítsa a padlón a kisautót. Jó ha tudjuk azonban, hogy a skandináv stílusnak többféle változata létezik: scandicraft, scandi-boho, scandi-retro, new nordic, japandi, Gusztáv. Szóval ne érezzük magunkat korlátozva, ha egyéb stílusirányzatok is megihletnek mellette!

Boho / Etno

Boho - bohókás, különc, vidám, szóval egyéniség! Lehet színekben tobzódó, lehet sejtelmesen natúr, de sohasem unalmas.

Etnikumok művészetét hordozza díszítőelemeiben, így a távol-keleti, közel-keleti, afrikai, amerikai, sőt a skandináv kultúra is kifejezésre jut benne.

Csak azt kell eldöntenünk, melyik változat áll a legközelebb hozzánk, mivel mindegyik sajátos szín- és motívumvilággal rendelkezik. Tehát keverni őket nem ajánlatos!

Glamour

Semmi kétség, ez a stílus csak Hollywoodban születhetett meg! Nemes anyagok, könnyed formák, feltűnő színek, csillogó felületek, melyek mindegyike megérdemli a rivaldafényt. Ha pedig azt hisszük, hogy ez így már épp elég, hát tévedünk, mert be kell még szereznünk legalább egy meghökkentő darabot is. Nem baj, ha nem vadonatúj, bátran keverhetjük a régit az újjal, és ne csüggedjünk, ha kisebb a lakásunk, ezt a hangulatot - kisebb volumenben - ott is megteremthetjük.

High Tech

A high tech alapvetően irodai dizájnnak lett szánva, aztán szép csendben az otthonunkba is besettenkedett. De ki bánja, ha a kényelmünket, komfortérzetünket, biztonságunkat garantálja? Zömében markáns, szögletes vonalak - itt-ott íves formákkal fűszerezve -, fém, beton, műgyanta, szürke, barna, fekete, fehér színek, néhány élénkebbel kiegészítve, hogy lágyabbá, otthonosabbá, személyesebbé tegyük. Nyitott polcok, praktikusan használható térelemek, a legmodernebb technológiai eszközök a szórakoztató elektronikában, a világításban, a háztartási- és biztonsági berendezésekben. Nem ragad meg a múltban, a jövőt igyekszik a jelenbe hozni.

Mediterrán

Nincs olyan lakópark kis hazánkban, melynek utcáit ne uralnák a mediterrán stílusú házak. Ez a rusztikus irányzat leginkább a vidékies, kertvárosi környezetbe illeszkedik, hiszen a beltér szimbiózisban él a kültérrel. Meleg földszínek, a padlón is főleg hidegburkolatok, durva kőfelületek, látszó gerendák, nyitott polcok, tömörfa bútorok, kovácsoltvas korlátok. Ibéria, Provance, Toscana - melyik tájhoz kötődnek a legszebb emlékeink? Sajnos választanunk kell, hogy ne legyen zavaró  a végeredmény. Kisebb alapterületen inkább csak az illúziókeltésre törekedjünk!

Country

Vidéki hangulat, melyet nem elsősorban a víz, vagy az erdő közelsége ihlet, hanem úgy általában a természeté - ilymódon ez se a belvárosi lakások dizájnja. Mint a rusztikus stílusok mindegyikében, itt is a természetes anyagok dominálnak, valamint a földszínek világosabb változatai. A használati tárgyak patinásak, akár a dédanyánktól örököltük, akár egy elhagyott fészerben, padláson, esetleg lomtalanításkor találtuk őket. A kandalló vagy a vaskályha éppúgy kötelező eleme, mint a mediterránnak.

Shabby Chic

Egy cukormázas álomvilág, rengeteg virággal - nem csak a vázákban -, fodrok, csipkék, zsinórok, szigorúan világosra festett kovácsoltvas – vagy annak látszó – elemek, sokszor új, mégis réginek tűnő bútorok.  Kizárólag világos színárnyalatok, azokból is a fehér, a púder, a menta, a homok, a szürke és a babakék.  Ne csüggedjünk, ha nem  családi házban lakunk, mert akár kisebb lakás esetén és össze tudjuk válogatni hozzá a megfelelő elemeket.

Hamptons

Hampton az amerikai romantikus filmek gyakori helyszíne. Idilli tengerpart csodálatos vízközeli nyaralókkal, melyek belső terei színeiben és anyagaiban egyaránt a vizet, a homokot és a napfényt  hordozzák. Kék, fehér, homok árnyalatok, természetes anyagok jellemzik, a fehér keretes hatalmas nyílászárókon  keresztül kilátunk a vízbe vezető stégre, a fakerítéssel övezett homokos partra, a távolban úszó vitorlákra. Hazai viszonylatban jobb híján tavaink környékének dizájnja, de lakótelepi lakásunkban egy stílushű posztertapétával is romantikázhatunk.

Gyarmati

Távol Afrikától, Indokína, Ausztrália - filmek, melyek betekintést engednek a gyarmati lakberendezés világába. Trópusi fák, libbenő muszlin anyagok, baldachinos ágyak, mennyezeti ventillátorok, spaletták és rolós árnyékolók, természetes anyagú szőnyegek, fehér és barna árnyalatok. A magas, tágas terek, a nagyméretű nyílászárók és az üvegezett verandák elenegedhetetlenek!

Orientális stíusok - Kínai, Japán és a Wabi Sabi

Hagyomány és filozófia – a kínai és a japán lakberendezés alapjai. Nem kell mereven követnünk a feng shui tanait ahhoz, hogy néhány bambusz-, vagy rózsafa bútorral, selyem és porcelán kiegészítőkkel megteremtsük otthonunkban a kínai kultúra különleges hangulatát.

A japán lakberendezés ezzel szemben azt vallja: a kevesebb több! Így aztán minimaista stílusú otthonunkat is könnyedén zen hangulatba hozhatjuk alacsony bútorokkal, földre helyezett párnákkal, virágzó ágakkal, kevés színt, egyszerű vonalakat alkalmazó műalkotásokkal, tradicionáis motívumú tapétákkal, falpanelekkel.

Wabi Sabi

Kicsit időzzünk még el a japán kultúránál, és ismerkedjünk meg azzal a több évszázados bölcsességgel, amely azt mondja, hogy ha mi, emberek nem vagyunk tökéletesek, ne várjuk ezt el a környezetünktől se. Szóval fellélegezhetünk, hiszen ez esetben nem baj, ha egyenetlen a fal, ha a bútorokon meglátszanak az évtizedes használat nyomai,  eltört tárgyaink pedig összeragasztva még értékesebbek, mint amikor makulátannak véltük őket.

A wabi sabi tehát a tökéletlenséget hangsúlyozza. A fa, a kerámia, az organikus textilek használata jellemzi, melynek köszönhetően kiválóan ötvözhető a hasonlóan természetes elemekkel operáló egyéb stílusokkal, mint a skandináv, a mediterrán, a minimál vagy akár az ipari. Így a wabi sabi városi és természetközeli környezetbe egyaránt beilleszthető.

Biofil

Több-kevesebb növény minden otthonban van, de a biofil stílusú lakóterekben kifejezetten nagy hangsúlyt kapnak: cserepekben, textileken, képeken, üres képkeretekben, tapétákon, használati tárgyakon, vázákon, díszeken, falakon. Arra azért vigyázzunk, hogy ne botanikus kert érztét keltsük otthonunkban, szóval néhány látványosabb növény elhelyezése mellett a bútorok, textilek színeiben is kifejezésre juttathatjuk a virágos kert iránti vágyunkat akár egy belvárosi lakásban is.

Neotenic

Gyermeki lényünket felnőttkorunkban is bátran megélhetjük otthonunkban e stílusnak köszönhetően, hiszen itt minden játékos: a falak, a bútorok, a textilek, a kiegészítők. Élénk színek, geometrikus formák, és különleges alakzatokat öltő szintetikus anyagok uralkodnak a térben.


Steampunk

Gótikus? Viktoriánus? Ipari? Leginkább mindegyik - de nem sok ez így együtt? Ezt mindenki maga döntse el, hiszen ebbe a borongós hangulatú, gépies elemekkel túldíszített enteriőrbe talán nehéz beleképzelni magunkat, hacsak nem vagyunk bohókás feltalálók, vagy lelkes Harry Potter fanok! Fa, fém, beton, falakon kívül futó csövek, csupasz villanykörték, látszó gerendák, csavarok, mérőórák, fémdobozok, vasradiátorok, fekete, barna, szürke színvilág. A loft az igazi terepe, hiszen a tágas tér és a nagyméretű nyílászárók könnyebben befogadhatóvá teszik.

Eklektikus

Jól átgondolt beszerzésekkel, darabról-darabra alkothatjuk meg a barátságos, meleg hangulatú eklektikus otthont, ami korántsem egyszerű, és meglehetősen időigényes vállalkozás! A kiegyensúlyozott, harmonikus összképet látszólag össze nem illő tárgyakból létrehozni ugyanis sokkal nehezebb, mint egyetlen stílust kiválasztani. A végeredmény azonban minden fáradtságért kárpótol, ráadásul még méretbeli kötöttségek sincsenek.

Contamporary

Folyamatosan változó eklektikus stílus, mely mindig kortárs, mindig modern, mindig trendi, és mindig kifinomult. Letisztult formavilág, funkcionalitás, minta nélküli burkolatok és textilek, jellemzik. A minőség itt is szembeötlő, de a minimalista stílushoz képest kontrasztosabb színpárokat használ, és  szereti a feltűnő, látványos elemeket. Nagy ablakfelületekkel rendelkező tágas terekben érvényesül igazán.